Naujienos

Iš kur atsiranda sūris?

Iš kur atsiranda sūris?

Sūris – vienas iš seniausių ir skaniausių maisto produktų, kurį daugelis mėgsta valgyti pusryčiams, užkandžiams ar gardinti patiekalus. Tačiau ar kada susimąstėte, iš kur atsiranda sūris?

„Zylutės“ grupės 2 metų vaikai šią savaitę leidosi į smagią pažintinę kelionę ir sužinojo, kaip galima pasigaminti sūrio. Mažieji tyrinėtojai ne tik klausėsi pasakojimų, bet ir patys dalyvavo visame procese – nuo sklidinos pieno stiklinės iki pirmo savo pagaminto sūrio ragavimo.

Viskas prasidėjo nuo pieno. Mokytoja papasakojo vaikams, kad sūris gali būti gaminamas iš karvės, ožkos ar avies pieno. Vėliau, padedant mokytojai, pienas buvo šiek tiek pašildytas. Dvimečiai labai smalsiai stebėjo, kaip pienas virsta švelnia mase – varške. Jie minkštomis rankytėmis palietė susidariusią varškę ir matė, kaip atsiskiria skystis – išrūgos. Tai buvo puiki proga vaikams ne tik stebėti, bet ir liesti, uostyti, paragauti. Kai varškė sutvirtėjo, mažieji kartu su mokytoja spaudė ją į formą, kad susidarytų nedidelis sūrio gabalėlis. Ši veikla buvo ypatingai džiugi – vaikai džiaugėsi, kaip iš paprasto pieno atsirado visai naujas maisto produktas!

Kai sūris buvo paruoštas, mažieji su pasididžiavimu ragavo savo pačių pagamintą sūrį – juk pačių pasigamintas daug skanesnis nei iš parduotuvės.

Ši edukacinė veikla leido patiems mažiausiems vaikams aktyviai dalyvauti, tyrinėti, liesti ir suprasti, kaip vyksta natūralūs maisto gamybos procesai. Ji ne tik praturtino jų žinias, bet ir padėjo lavinti pojūčius, smulkiąją motoriką bei ugdyti kantrybę ir pasitikėjimą savo jėgomis.

Skip to content